Mars FSPMI Kami buruh fspmi Berjuang di sini karena hati kami Bukan karena digaji atau ingin dipuji Kami berjuang karena hak asasi Kami buruh fspmi Siang malam tetap mengabdi Tak peduli hujan tak peduli panas Susah senang ya solidarity Reff: Di sini bukan tempat buruh malas Atau mereka yang biasa tidur pulas Di sini tempatnya para pejuang Yang berjuang dengan keikhlasan Lawan lawan lawan lawan lawan Lawan lawan lawan sampai menang Satu komando wujud kekompakan Sabar dan loyal itu kewajiban Sekuat mental baja sukarela berkorban Berjuang dalam satu barisan Solidarity forever Solidarity forever Solidarity forever For the union make us strong.

Kamis, 16 Mei 2013

FNV-prijs voor Indonesische vakbondsheld Said Iqbal

De Febe Elizabeth Velasquez Trade Union Award is op 15 mei tijdens het congres van FNV In Beweging door de kersverse voorzitter Ton Heerts uitgereikt aan de charismatische Indonesische vakbondsleider Said Iqbal.
Uitreiking vakbondsrechtenprijs FNV - FNV Congres 15 mei 2013
Fotograaf Martin de Bouter De vakbondsrechtenprijs van de FNV is dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. De prijs wordt elke twee jaar aan iemand buiten Nederland gegeven, die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijke opoffering inzet voor werknemers.
Ton Heerts bij de uitreiking: ‘Indonesische werkgevers noemen je een lastpak. Maar dat betekent in onze kringen dat je het juist heel goed doet. We hopen dat de prijs jou hoop en kracht geeft. Vrijheid van organisatie is voor werknemers de enige weg naar vooruitgang.’

Indonesië

Het gist en borrelt in Indonesië. Lang niet iedereen profiteert van de snel groeiende economie. Vakbondswerk is verre van veilig. Belangrijk representant van een nieuwe generatie vakbondsleiders is Said Iqbal, geboren in Jakarta en afgestudeerd ingenieur.

Inzet Said Iqbal

Als voorzitter van de FSPMI (metaalfederatie) en later ook de KPSI (vakcentrale) weet hij miljoenen mensen op de been te krijgen voor hogere lonen, beperking van flexarbeid en invoering van wettelijke sociale zekerheid. Hierdoor krijgen voortaan ook de allerarmsten gezondheidszorg en alle werkenden een pensioen.
Uitreiking vakbondsrechtenprijs FNV - FNV Congres 15 mei 2013

Fotograaf Martin de Bouter
De FNV heeft grote bewondering Said Iqbal en zijn inzet voor Gewoon Goed Werk. Hij komt ook op voor werknemers die werken via onderaannemers en geen rechten hebben. Geen cao, geen ziektekostenverzekering en geen recht om lid te worden van de vakbond. Hij speelt een leidende rol bij de verjonging, de vernieuwing en de grotere eenheid binnen de tot voor kort versnipperde vakbeweging.

Opkomst vakbeweging

Bedrijfsleven en overheid volgen met argusogen de opkomst van een sterke onafhankelijke vakbeweging onder leiding van de nieuwe generatie. Die zorgt voor sensatie door voor haar achterban loonsverhogingen te bereiken van 20 tot zelfs 50 procent. De regering heeft een wet in voorbereiding waarmee ze de vakbondsvrijheid en het stakingsrecht wil inperken. Said Iqbal wordt voortdurend gevolgd, afgeluisterd en geïntimideerd en moet zich vaak dagelijks melden bij de politie.
Uitreiking vakbondsrechtenprijs FNV - FNV Congres 15 mei 2013

Fotograaf Martin de Bouter

Working Class Heroes

De vakbond in Indonesië vormt een goede illustratie van de dilemma’s in de discussie over handel of hulp in de ontwikkelingssamenwerking. Nederland heeft te weinig oog voor de positie van werkenden in ontwikkelingslanden die economisch fors groeien.
Om de welvaart eerlijk te delen en armoede te bestrijden, zijn vakbondsrechten onmisbaar. Dat is ook het thema van de documentaire ‘Working Class Heroes’. Said Iqbal is daarin één van de twee hoofdpersonen. De documentaire is gemaakt door Huub Ruijgrok en Arno van Beest in samenwerking met FNV Mondiaal en is donderdag 16 mei te zien in de Balie, Amsterdam. 


Source: Link

Tidak ada komentar:

Posting Komentar